Monday, March 26, 2007











SAMBAL IKAN BILIS (CITARASA TERENGGANU)


bahan-bahan :
ikan bilis
2 biji bawang putih ]
1/2 biji bawang besar ] di kisar
1 sudu besar air asam jawa
2 sudu cili boh
1 1/2 cawan air
garam
1 sudu minyak ] untuk menumis


cara-caranya :
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang sehingga berbau wangi
2. Masukkan cili boh, tumis lagi sehingga garing
3. Masukkan ikan bilis, air asam jawa, garam dan air
4. Tunggu sehingga masak dan rasa.



*** sesuai di hidangkan bersama nasi lemak

HONEY CHICKEN

Bahan-bahan :
4 ketul ayam
1 sudu besar cili boh
2 sudu besar tomato puri
2 biji bawang putih ]
1 biji bawang besar ] ditumbuk/kisar
2 sudu madu
1 batang serai ] diketuk
sedikit gula
sedikit garam
minyak ] untuk menumis

cara-caranya:
1. Panaskan kuali, masukkan minyak. tunggu sehingga panas
2. Masukkan bahan yang dikisar/ditumbuk, tumis sehingga naik bau
3. Masukkan cili boh, tumis lagi sehingga naik bau
4. Masukkan tomato puri, serai, madu, gula, garam dan rasa mengikut citarasa saudara









CREAM PUFFS





Bahan Pastry:
330 gm air
190 gm mentega
secubit garam
240 gm tepung gandum
2 biji telur

Custard Cream:
1/2 cawan custard powder
1 biji telur
1/2 cawan susu tepung
1 1/2 cawan air
1 cawan gula


Cara-cara untuk membuat pastry:


1. Panaskan oven 200’c.
2. 1 tin pembakar kuih dialas dasarnya dengan kertas alas kuih.
3. Tuangkan air, mentega dan garam kedalam periuk dan jerangkan diatas dapur hingga mendidih.
4. Apabila sudah mendidih, tuangkan tepung kedalam periuk dan kacau dengan segera.
*** gunakan hand mixer untuk mengacau jika tak larat guna tenaga tangan
5. Masak hingga adunan menjadi satu 'dough' yg besar dan tak melekat ditepi periuk.
6. Turunkan dari dapur dan biarkan adunan sejuk sebentar.
7. Sesudah itu, pukul adunan sambil menuangkan telur sedikit demi sedikit hingga habis.

(sehingga boleh jatuh dari sudu).
8. Masukkan adunan kedalam piping bag dengan menggunakan nozzle bintang,
9. Bentukkan bulatan kecil-kecil.
10. Jarakkan sedikit, unan akan kembang apabila di bakar.
11. Bakar sehingga kuning selama 25 min dgn suhu 200’c.12. Angkat dan sejukkan.
Belahkan dua (tapi jangan putus) dan isikan dengan custard cream menggunakan piping bag.





Selamat mencuba resepi ku...boleh taipkan comment jika terdapat keraguan.....
**** saya selalu buat Cream Puffs ni.....menjadi elok, tak caya.....cubalah