Monday, March 26, 2007
CREAM PUFFS
Bahan Pastry:
330 gm air
190 gm mentega
secubit garam
240 gm tepung gandum
2 biji telur
Custard Cream:
1/2 cawan custard powder
1 biji telur
1/2 cawan susu tepung
1 1/2 cawan air
1 cawan gula
Cara-cara untuk membuat pastry:
1. Panaskan oven 200’c.
2. 1 tin pembakar kuih dialas dasarnya dengan kertas alas kuih.
3. Tuangkan air, mentega dan garam kedalam periuk dan jerangkan diatas dapur hingga mendidih.
4. Apabila sudah mendidih, tuangkan tepung kedalam periuk dan kacau dengan segera.
*** gunakan hand mixer untuk mengacau jika tak larat guna tenaga tangan
5. Masak hingga adunan menjadi satu 'dough' yg besar dan tak melekat ditepi periuk.
6. Turunkan dari dapur dan biarkan adunan sejuk sebentar.
7. Sesudah itu, pukul adunan sambil menuangkan telur sedikit demi sedikit hingga habis.
(sehingga boleh jatuh dari sudu).
8. Masukkan adunan kedalam piping bag dengan menggunakan nozzle bintang,
9. Bentukkan bulatan kecil-kecil.
10. Jarakkan sedikit, unan akan kembang apabila di bakar.
11. Bakar sehingga kuning selama 25 min dgn suhu 200’c.12. Angkat dan sejukkan.
Belahkan dua (tapi jangan putus) dan isikan dengan custard cream menggunakan piping bag.
Selamat mencuba resepi ku...boleh taipkan comment jika terdapat keraguan.....
**** saya selalu buat Cream Puffs ni.....menjadi elok, tak caya.....cubalah
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment